Декларацията е входирана около 14.30 часа и е подписана от над 20 души, уточни пред "Фокус" говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

"По повод на създалата се епидемична обстановка в страната, свързана с болестта "син език" по селскостопанските животни ние, българските животновъди, Ви сезираме за престъпно, безстопанствено поведение от страна на изпълнителната власт, която за три месеца бездействие допусна неовладяване на първичното огнище на "син език" в Ивайловград и към днешна дата позволи повсеместното развитие на болестта, епидемия и бедствено положение в цялата страна. Губим нашите животни с главоломна скорост и България рискува да остане без животни", пише в текста.

Междувременно земеделският министър Васил Грудев призна, че ситуацията в сектор "Животновъдство" е драматична заради заболяването "син език". Той уточни, че то е констатирано в края на юни тази година, а пикът е бил в дните между 14 и 22 юли.

"Пикът на заболяването намалява, но щетите остават. Ще трябва дълги години да се борим с последствията на "синия език". Конкретните действия, които предприехме, са да намалим загубите. В момента трябва да загърбим всички конфликти и с общи усилия да помогнем на животновъдите", заяви Грудев.

Председателят на Националния говедовъден съюз и директор на Националния млечен борд Димитър Зоров пък предупреди, че щетите ще бъдат колосални.

"Кампанията за агнешко месо за следващата година е ликвидирана, защото след ликвидирането на огнищата, след като се констатира, че в 15-дневен срок няма нито едно заболяло животно, шест месеца след това България по регламент няма право да реализира живи животни за догодина", обясни Зоров.

Общо 18 области в страната са обхванати от "син език" до момента, болестта е отнела живота на близо 700 овце, има и единични случаи на зараза по говедата.

Преносители на вируса на инфекцията, са дребни мушици, наречени куликоиди, а заразата идва от Гърция.

Лично ще настоявам националните доплащания за животните да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове, обяви още министърът. Той подчерта, че основната задача на ведомството е адекватна финансова политика за сектор "Животновъдство".