Първият демократично избран президент на България (1990 г. до 1997 г.) почина днес на 79-годишна възраст.

В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че Министерски съвет и президентството ще подготвят държавно погребение.

Министерският съвет създаде правителствена комисия, която да организира погребението.

Ръководител на комисията е вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.
Членове са президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002-2012 г.), както и Екатерина Захариева - началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Поклонението ще започне от 12 часа в неделя в Патриаршеския храм "Св.Александър Невски" в София.

Съболезнователна книга в памет на Желю Желев ще бъде открита в събота, 31 януари, в администрацията на президента. Книгата ще бъде изложена при парадния вход (Гвардейски вход) на бул. "Дондуков" 2 от 9.30 часа до 19.30 ч.

В деня на национален траур книгата ще бъде на поклонението в храм "Св.Александър Невски".

Депутатите днес почетоха паметта на Желю Желев с едноминутно мълчание. Те го нарекоха символ на демокрацията и обединител на нацията.

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма", заяви държавният глава Росен Плевнелиев.