Законът определя въоръжения конфликт в източната част на страната като "временна руска окупация", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"От момента на одобряването му на първо четене, на 6 октомври миналата година, този документ претърпя известни корекции, но запази главната си цел - да подкрепи законово линията на Киев за решаване на "Донбаския проблем" по силов път", се казва в комюнике на руското външно министерство.

"На практика Порошенко получава неограничени, близки до диктаторските правомощия за потискане на инакомислието и недоволството. Това може да бъде определено само като подготовка за нова война", заяви руското външно министерство.

"В закона се заявява безапелационно, че Русия била извършвала престъпен акт на агресия срещу Украйна", се посочва в комюникето.

"Фактически Киев се опитва да отхвърли отговорността за разрушенията и страданията, които носят на народа необмислените действия на украинските власти и да прехвърли вината на Русия", се посочва в документа и се отбелязва, че приемането на закона е съвпаднало с обявената от Вашингтон готовност да достави на Украйна смъртоносни оръжия.

За съжаление, сме свидетели как се създава ситуация, в която има опасност от ескалация на напрежението в Украйна с потенциално непредсказуеми последствия за общия мир сигурност, предупреждава външното министерство.

"Киев погребва постигнатите в Минск споразумения и всички съществуващи механизми за търсене на взаимноприемливи решения за преодоляване на украинската криза, включително "нормандския формат", се казва в комюникето, цитирано от ТАСС.

Конфликтът в Източна Украйна започна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович. От април 2014 г. загинаха над 10 000 души.

Споразуменията от Минск, подписани през февруари 2015 г. с посредничеството на Русия, Франция и Германия, позволиха намаляване на интензивността на боевете, но не доведоха до политическо уреждане на конфликта, припомня Франс прес.