Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за електронното управление, съобщи БТА.

Агенцията "Електронно управление" ще е към Министерския съвет. Тя ще се ръководи и представлява от председател, който ще се определя с решение на правителството за срок пет години.

В 10-дневен срок след назначаването си председателят трябва да публикува на интернет-страницата на агенцията и да направи публично представяне на концепцията си за развитие на електронното управление.

Председателят на агенцията трябва да създаде и поддържа публичен електронен регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии в администрациите.

Агенцията ще координира приемането и прилагането на държавни стандарти в областта на електронното управление. Всички проекти на нормативни актове, които регулират отношения, свързани с електронното управление, ще трябва да се съгласуват задължително с агенцията.

Държавното предприятие "Единен системен оператор" ще подпомага дейността на председателя на Държавната агенция "Електронно управление". Предприятието ще работи като информационен контактен център за обслужване на гражданите и бизнеса в областта на електронно управление, както и като национален център за действие при инциденти, свързани с информационната сигурност.

 В началото на обсъждането на промените в Закона, Димитър Горов от "БСП лява България" заяви, че от групата ще се въздържат по всички текстове от закона. След приемането на промените Павел Христов от ГЕРБ каза, че с това се създадат реални условия за въвеждане на електронно управление. 

За последните 10 години България е дала над 2 милиарда лева за електронно управление, коментира депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев, цитиран от БНР.

С промените ще се сложи край на изтичането на държавни средства, като ще има яснота и за това кой носи отговорност за случващото се в електронното управление, категоричен е Тренчев.

За най-елементарни услуги ние продължаваме да ходим по някакви прашясали гишета, които обикновено между 12 и 16 часа почиват, за наистина най-обикновени административни услуги, които в XXI век би трябвало да са даденост на българското общество онлайн, каза Тренчев.