По думите на Цветанов слабите страни на антикорупционното законодателство, което предлага БСП, по силата на Конституцията на Република България, е свързано с прокуратурата.

„Прокуратурата ръководи разследването и упражнява надзор на законосъобразността и провеждането на съответното разследване съгласно чл. 127, т. 1 от Конституцията на Република България. Когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник. В проекта на БСП обаче за Антикорупционен закон, на прокуратурата се отделя скромна роля и място“, посочи Цветан Цветанов по време на пресконференция на ГЕРБ.

Преди дни БСП обяви, че подготвя свой проект на закон срещу корупцията. Преди това Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон.

Според него друга слабост на проекта на БСП е създаването на възможност за разследване по анонимни сигнали. Цветанов попита каква е причината БСП да си смени позицията сега, след като миналия парламент са били твърдо срещу такава практика.

Като слаб момент в проекта той отбеляза и самото име на бъдещета агенция "Антикорупция", защото така имало усещане за извънредно законодателство, за създаване на извънреден орган.

"Минус" било и създаването на самостоятелна антикорупционна агенция, чийто председател да се назначава от държавния глава.

България е парламентарна република, президентът по конституция няма правомощия да създава структурни звена на административен орган, подчерта Цветан Цветанов.

Той упрекна социалистите, че изключват от законопроекта си подаването на декларация за конфликт на интереси.

Предвидено е мнозинство от две трети в Народното събрание да избира зам.-председатели на агенцията, това е в противоречие с конституцията, която изброява органите, избирани с такова мнозинство, продължи с аргументите за противоречия с основния закон на страната зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов обаче посочи силната страна на проекта на мнозинството и Министерския съвет - в сериозното обсъждане на предлаганите текстове, взети са предвид всички препоръки на ЕК, ще участват и всички заинтересовани НПО. Така, по думите му, ще се създаде и гаранция за ефективност в борбата с корупцията.

Той се зарече още неговата партия да не допусне връщане на периодите, когато България е цитирана в международната преса във връзка с корупционни скандали. И призова левицата и останалите политически сили за обединени усилия.

Да уважаваме и чуждото мнение, но да бъдем прагматични и да се обединим около приоритетите на българското председателство, предложи Цветан Цветанов. ГЕРБ, подчерта той, ще я ясна с принципната си позиция по политиките, но, за да се върви напред, не трябва да се забравят порочните политики, създадени от БСП, допълни зам.-председателят на партията.