1 000 души ще бъдат изведени от населеното място, за да се осъществи прехвърляне на горивото от опасните цистерни. За да се направи това безопасно, са повикани екипи от "Нефтохим" - Бургас, които имат опит в подобни операции.

Двата локомотива на катастрофиралата край Хитрино влакова композиция са собственост на русенската компания "Булмаркет", а цистерните и товарът им са на румънски клиент.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен Ялчън Расим увери жителите на Хитрино, че къщите им ще бъдат охранявани, докато продължи евакуацията и прехвърлянето на горивото. Операцията ще продължи ден или два.

Семействата ще бъдат настанени при роднини. Община Шумен има готовност да предостави бази за хората, които няма къде да отидат.

Пожарникарите продължават да охлаждат цистерните, една от тях все още гори. Потушават се локални запалвания.

Информация за нови жертви няма.

В Хитрино пристигнаха планински спасители с кучета.

Започна операция по изваждането на мъж от руините, за когото се предполага, че е жив.

Кметът на Хитрино Норедин Басри каза, че всички общински служители в момента обикалят къщите на пострадалите, разговарят с хората, така че списъкът с тези, които неотложно се нуждаят от средства, ще бъде готов скоро, а до 16.00 часа на всички ще бъдат раздадени по 325 лева от първоначалната помощ.

Той каза още, че премиерът е разпоредил да се направят две комисии - една социална и една строителна, които да направят оценка на всички поражения, които са в село Хитрино.

Самият кмет е разпоредил пък на своите служители проверка за състоянието на тези къщи, които могат да бъдат възстановени, да се направи още в момента, като той допълни, че е поръчал стъкла, дограма, изобщо по всякакъв начин, по който къщите могат да бъдат затворени, за да се помогне на хората, тъй като температурите са отрицателни и Хитрино се намира на доста голяма надморска височина.