Страната ни вече е под влиянието на циклона над Средиземноморието, който определя времето над голяма част от континента и на Балканите.
Бури връхлетяха вече Германия, Швейцария и Австрия.

В цяла България днес е въведено предупреждение за опасно или потенциално опасно време. Код оранжев за валежи е обявен в седем области: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. В три от тях - В.Търново, Кърджали и Габрово - и за силен вятър.

В останалата част на страната е в сила жълт код за дъждове (в Западна и Централна България) и силен вятър (в Централна и Източна България).

Свлачище, предизвикано от обилните валежи в Смолянско, затрупа кола на пътя Рудозем-Пловдивци.

"При инцидента няма пострадали", каза областният управител на Смолян Димитър Кръстанов пред "Фокус".

Силният вятър предизвика прекъсване на тока на селища в областта, съобщиха от EVN.

Възстановено е електроснабдяването на Пампорово, след като по-рано днес част от курорта е била без ток.
Аварийни екипи работят за отстраняване на повредите по електропреносната мрежа.
Аварии са причинили прекъсване на електричеството в кварталите Устово, "Каптажа", "Нов център", "Невястата" в Смолян и в около 20 села в областта, сред които Широка лъка, Стойките, Мугла, Соколовци, Забърдо.

40 литра на квадратен метър са измерените количества дъжд в Кърджали към 12.00 часа според от Хидро-метеорологичната обсерватория в града, предаде БТА. Духа силен южен вятър със сила 24 метра в секунда, което се равнява на 70 километра в час, уточняват от обсерваторията.
Освен в Кърджали, силен вятър е отчетен и в Крумовградско, и в Кирковско.

Температурите

Температурите тази сутрин бяха от 3-4 градуса по високите места в Софийско до 18-19 по Черноморието.
Дъжд вали в Западна България, без крайните северозападни райони. Количествата на валежите са най-високи в централната част на Западна България и югозападните райони - от 5-10 до 20 литра на квадратен метър.

Днес температури са в широки граници: от около 8 градуса в най-крайните западни райони до 20 в източните части на страната, по Черноморието. Там ще духа умерен и силен вятър от юг.

В София започна включване на централното парно отопление.

Реките

Възможно е повишение на речните нива, предупредиха от Министерството на околната среда и водите.

Червен код е обявен за река Върбица в района на Златоград.

Наблюдава се леко повишаване на нивото на река Върбица заради вливането на река Голяма, каза за БНР кметът Мирослав Янчев.

"Обстановката е спокойна. Нямаме място за притеснение. Искам да успокоя всички жители", добави той.

Прогноза
та

Привечер и през нощта, от югозапад преваляванията ще спират и основната валежна зона ще се измества на изток и североизток.
Минималните температури ще бъдат от 2 до 7, а дневните утре - от 8-9 градуса в югозападните райони, между 11 и 15 в по-голямата част на страната до около 17 в Югоизточна България.

След обед и привечер в петък, след временното прекъсване и отслабване на преваляванията, те отново ще се активизират и ще обхванат почти цялата страна. Значителни количества ще има на места в централните западни и южни части, както и около планините. Ще започне да нахлува още по-студен въздух. В събота и неделя температурите ще продължат да се понижават.

Без съществена динамика и промяна ще остане времето през първата половина на другата седмица. В средата на следващата седмица температурите слабо ще се повишават и ще са от 9 до 14 градуса.

Първите случаи на грип се чакат в началото на ноември >>

Следете прогнозата