Енергийният министър Теменужка Петкова запозна руския си колега Александър Новак с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“.

"За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода", заяви Петкова.

Тя бе категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Петкова е представила пред Новак и предложението за изграждане на газов хъб на територията на България. Идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“.

Тази идея беше представена и пред Европейския съвет от премиера Бойко Борисов при посещението му вчера в Брюксел.

Според Новак до момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа.

Руският министър подчерта необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода.

Готовност за издаване на разрешенията по "Южен поток" вече заяви премиерът Борисов, след като получи подкрепа от евролидерите.

По думите на Петкова този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Въпреки заявеното от руския президент Владимир Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, подчерта министър Петкова.

Говорителят на “Газпром“ Сергей Куприянов отказа да отговори на въпрос на РБК, дали компанията ще възобнови строителството на “Южен поток“, ако България изпълни своите ангажименти по проекта.