"Нашата позиция е проста, тя и по-рано бе ясна: ако България и Еврокомисията официално потвърдят заинтересоваността си и гарантират, че изграждането на тръбопровода и създаването на такава капиталоемка инфраструктура ще бъде поискана, то ние сме готови да гарантираме строителството и доставката на необходимото количество газ", каза Новак в ефира на "Россия 24", цитиран от ТАСС и БТА.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви на 1 декември 2014 година, че проектът "Южен поток" се спира, тъй като Европейският съюз настоява той да съответства на така наречения трети енергопакет.

Вместо "Южен поток" бе решено да се строи "Турски поток", който пък впоследствие също бе замразен.

Проектът за газопровода "Южен поток" е на стойност 15,5 милиарда евро и предвиждаше да се доставят 67 милиарда кубични метра синьо гориво предимно в Южна Европа, като се заобикаля Украйна, припомня ТАСС.

Не се изключва "Турски поток"

Ледът в отношенията между Анкара и Москва започва да се разтапя, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. В отношенията между Турция и Русия започна етап на нормализация, каза той в реч пред парламента.

"Газпром" е отворен за диалог за евентуално възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", заяви говорителят на концерна Сергей Куприянов.

На 3 декември м.г. министърът на енергетиката Александър Новак обяви спиране на проекта.

"Турски поток" имаше за цел да осигури доставките на допълнителни количества газ на турския пазар и в страните от Южна и Югоизточна Европа.