По-рано украинският президент Петро Порошенко внесе във Върховната рада законопроект за специално местно самоуправление в районите, контролирани от проруските сепаратисти.
Донецк и Луганск имат общо от около седем милиона души население, около една шеста от цялото население на Украйна.

В подкрепа на особения статут гласуваха 277 от общо 450 депутати от Върховната Рада, при минимално необходими 226 гласа, а за амнистията гласуваха 287 депутати, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС, цитирани от "Фокус" и БТА.

Посочените в закона територии в Украйна получават специален статут за следващите 3 години.

"През това време ще имаме възможност да решим въпросите, засягащи по-дълбоката децентрализация", което ще наложи и промени в конституцията, каза Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Киев предлага на 7 декември да бъдат проведени местни избори в определени райони на Донецка и Луганска области.
Става дума за предсрочни избори на депутати от районните, градските, селските и др. съвети, както и на градски кметове, информират Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Приетият закон за амнистията пък определя и условия, при които съответните лица се освобождават от наказателна и административна отговорност.

По-рано Порошенко заяви, че законопроектът му не обхваща "престъпници, извършили престъпления по текстовете от наказателния кодекс за "умишлено убийство, тероризъм, покушение срещу живота на държавен чиновник, служител от правоохранителните органи или съдия", както и за "изнасилване, мародерство, поругателство на загинали, поругателство на паметници" и "много други членове, призовани да гарантират целостта на Украйна".

Според приетия закон областните съвети ще имат властта да назначават съдии и прокурори.
Жителите на Донецката и Луганската област получават правото свободно да използват в обществения и частния живот руския и всеки друг език и предполага правото на "езиково самоопределение".

Предвижда се също създаване на "различно от общия икономически режим осъществяване на стопанска и инвестиционна дейност", създаване на народни милиции в посочените в закона райони на двете източни области.

Законопроектът позволява на регионите да "укрепят добросъседските отношения" между местните власти и техните партньори в Русия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Посочва се, че предложенията ще проправят пътя за децентрализация, като същевременно гарантират "суверенитета, териториалната цялост и независимостта на държавата".

По-късно десетки участници в демонстрация с искане за приемане на закон за лустрация в Украйна, се опитаха да преминат през кордоните на силите на реда и да достигнат Върховната рада, съобщи УНИАН, цитирана от "Фокус".
Те вдигнаха знамена на „Десен сектор” и партия „Воля”.

Как реагират в Донецк и Луганск

Зам.-премиерът на самообявилата се Донецка народна република Андрей Пургин отхвърли приетия от Киев закон, предаде АФП.

"Пълно самоуправление ще бъде въведено в Донбас, тази територия вече няма нищо общо с Украйна. Украйна е свободна да приема каквито закони иска. Ние обаче не планираме федерализъм с Украйна", каза още Пургин.

Александър Захарченко, премиер на ДНР, заяви по-рано, че тя ще приеме инициативата на Киев, само "ако бъде призната независимостта на Донбас".
Той изключва самата възможност за избори в тази зона под контрола на украинската власт.

Председателят на т.нар. Върховен съвет на самообявилата се Луганска народна република Алексей Карякин окачестви като "стъпка в правилната посока" приемането на закона за особения статут. Той изтъкна като важен елемент, че ще бъдат създадени "независими милиции" и това ще придаде на "опълченците международна легитимност" и никой няма да може да ги нарича "терористи".

Документ за създаването на обединена армия на Новорусия, съгласно който в единни въоръжени сили се сливат армиите на Донецка и Луганска народни републики бе подписан следобед, съобщава РИА Новости.
Обединената армия ще бъде командвана от ген.-лейтенант Иван Корсун.

Вижте снимки от ситуацията в Донбас >>>

Междувременно Европейският парламент и Върховната рада в Киев едновременно ратифицираха Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.