"Когато Путин пристигна в Милано, беше посрещнат така, сякаш е Майкъл Джексън. От една страна, всички са за санкции срещу него, а от друга - всеки се ръкува и се снима с него", каза в телевизионно предаване Фицо по повод срещите на Азиатско-европейския форум в Милано миналата седмица.
 
"Санкциите не решиха нищо, те произведоха ефекта на бумеранг", убеден е словашкият премиер.

Вижте снимки от срещи на Путин в Милано >>

Роберт Фицо заяви снощи, че възнамерява да обсъди с германския канцлер Ангела Меркел темата за доставките на природен газ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Газът със сигурност ще присъства в разговора ми с канцлера на Германия", каза Фицо, след като изрази мнение, че Европа не трябва да помага на Украйна за изплати дълговете си към Русия за доставките на газ.

Меркел пристига днес в словашката столица да получи почетна докторска титла.

"Понякога имам усещането, че някои страни трупат дългове от милиарди евро и после казват: дайте ни пари да ги платим. Но светът не функционира така", посочи Фицо в същото телевизионно предаване по частния канал ТА3.
 
"Може да се помогне на Украйна чрез заеми или нещо такова. Но ако някой си мисли, че като е на страната на ЕС и иска да стане негов член означава, че ЕС ще му уреди всички проблеми, греши", добави словашкият премиер.

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че се е разбрал с руския си колега Владимир Путин за подновяване на доставките на руски газ. Но Киев трябва да уреди дълга си, който според Путин възлиза на 4,5 милиарда евро - сума, оспорвана от Украйна.
 
Руският президент предложи на европейците да помогнат на Украйна да си плати сметката, припомня АФП.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?