В съвместно телевизионно обръщение изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк обещаха конституционна реформа от голям мащаб. Според тях тя ще предостави широки правомощия на регионите и специален статут на руския език - ключово искане на рускоговорящите жители на страната, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. 

Целта на този ход е да бъде намалено напрежението в Източна Украйна, чието население е предимно рускоговорящо и която е обхваната от проруски бунт, отбелязва АФП.

Турчинов и Яценюк призоваха за национално единство и за въздържане от насилие в Украйна. В същото време властите продължават силовата операция срещу проруските сепаратисти, които отказват да освободят обсадените сгради.

Двамата направиха съвместното изявление ден след постигнатото споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна на четиристранната среща за страната в Женева. То предвижда конституционна реформа в бившата съветска република.

Турчинов изрази готовност да бъдат внесени промени в бюджета и данъчния кодекс, за да бъдат осигурени финансови ресурси за всяка украинска територия.

Украинското правителство вече е внесло в парламента законопроект за амнистиране на участниците в протести, които предадат своите оръжия на властите, съобщиха още и. д. президент и премиерът, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Споразумението от Женева предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна, както и амнистиране на всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Украинският премиер обяви, че стои начело на правителство на цяла Украйна, както на западните националистически области, така и на източните проруски региони, включително на анексирания миналия месец от Русия полуостров Крим.

"Ние сме в състояние да запазим украинската държава", увери Яценюк.