Става дума за четири камиона, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Руски и украински митничари започнаха проверка на камионите и товара.

По-рано беше съобщено, че камиони, превозващи руската помощ, са потеглили от основната си стоянка край град Каменск-Шахтински, където последните дни очакваха решение кога ще бъдат пуснати в Украйна, към граничния пункт "Донецк".

Украйна се опасява, че с конвоя Русия може да вкара в страната военна техника за проруските сепаратисти. Москва се опита да разсея съмнения таи обяви, че иска да облекчи страданията на хората от Източна Украйна, преживяващи хуманитарна катастрофа.

На 12 август около 270 камиона с почти 2000 тона храни, вода и медицински стоки тръгнаха от Московска област. На 14 август колоната наближи украинската граница и оттогава се намира в Ростовска област.

Междувременно украинските власти съобщиха, че са заловили два бронетранспортьора, принадлежащи на десантна дивизия на руската армия.
Андрий Лисенко, говорител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, поясни, че те били пленени по време на боеве около бастиона на проруските сепаратисти в Източна Украйна - Луганск, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят добави, че в единия имало и документи, удостоверяващи тяхната принадлежност.

"В сраженията близо до Луганск, украинските войници плениха две бронирани машини на Псковската десантна дивизия в Русия. В едната имаше цялостна документация за тях - разрешително за правоуправление и военни документи", каза Лисенко.

Според Киев става дума за бойни десантни машини БМД-2, посочва ИТАР-ТАСС.

Същевременно руското министерство на отбраната отрече твърденията на Киев.

Говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенков определи съобщението на Киев като сензация и подчерта, че е напълно възможно скоро Украйна да съобщи, че "заловила по време на ожесточени боеве автомат "Калашников" или граната Ф-1 с подробен дневник към тях на предполагаем руски войник", което според украинските власти "щяло бъде неоспоримо доказателство срещу Русия".

Избори

Украинският президент Петро Порошенко следващата седмица ще подпише указ за разпускане на Върховната рада и за провеждане на предсрочни парламентарни избори. За това е съобщил съветникът на държавния глава Олег Медведев.

По думите му тези дни изтича 30-дневният срок за сформиране на нова коалиция и президентът има законно основание да разпусне парламента.
През септември ще бъде публикуван пакет от важни политически, икономически и социални реформи. Освен това ще бъде ратифицирано и споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, което бе подписано през юни.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Заловени руски бронетранспортьори?