Това съобщи в Туитър представителят на министерството Мубарак ал Асими.

На снимката героят от сагата на Джордж Лукас "Междузвездни войни" е на масата заедно с краля, когато той подписва устава на ООН през 1945 година. Фейсал бен Абдел Азис управлява Саудитска Арабия в продължение на 11 години и извършва много промени в кралството, включително неговата правна система.

​В неделя представител на министерството, което започнаха да обвиняват в преднамерено издевателство над монарха, направи извънредна среща с отговорните за грешката в учебника.

"След като бе определен виновникът за грешката в издадения учебник, министерството на образованието започна замяна на учебниците по социални науки за средните училища във всички управления", отбеляза Ал Асими, цитиран от Дарик радио.

Създател на изображението, на което Йода е до краля, е саудитският художник Абдула аш Шахри. Той признава, че е създал цяла серия такива снимки, поставяйки върху исторически фотографии с помощта на фотошоп популярни съвременни персонажи с цел да ги направи "по-малко депресивни".

Той пояснява, че Йода не е случайно редом с монарха.

"Той беше мъдър и добър оратор и затова аз реших, че Йода е най-близкия по характер до краля персонаж. Освен това Йода е в зелено", разказва художникът пред саудитските медии.

Аш Шахри обаче подчертава, че няма отношение към появяването на своята работа в учебника.