Това съобщи пълномощникът на руското президентство за правата на детето Павел Астахов след разкритията за смъртта на намереното в куфар момченце, цитиран от Интерфакс.

В България продължава разследването на чудовищното престъпление – убийството на 5-годишния Никита и 35-годишната му майка Анна от Русия. Делото е взето под особен контрол. Работим в сътрудничество с МВнР на Русия и българските власти. Успяхме да намерим майката на Анна (бабата на Никита), която вече ги разпозна по снимки“, се казва в официалното съобщение на Павел Астахов.

Следственият комитет на Русия възбуди наказателно дело за убийството на 5-годишното русначе в България, съобщи представителят на комитета Владимир Маркин, цитиран от ТАСС и БТА.

"На 23 март в България на брега на езеро Пасарел в района на град Приморско (така е в информацията на ТАСС - бел.ред.), е намерен куфар с тялото на 5-годишния гражданин на Русия Никита Леонтиев с множество наранявания от нож. Няколко дни преди случилото се, на 2 март, в град Приморско е намерено и
разчленено тяло на жена. По предварителни данни тя е майката на убитото дете, 35-годишната Анна Леонтиева", заяви Маркин.

Жената и детето са живеели в Пермския край на Руската федерация и преди няколко месеца са заминали от Русия за България.

"Наказателното дело е образувано поради това, че в съответствие с член 3, алинея 12 от НК на Руската федерация чуждестранни граждани и лица без гражданство, които не са постоянно пребиваващи на територията на Руската федерация и които са извършили престъпление извън пределите на РФ, подлежат на наказателна отговорност в случаите, когато престъплението е насочено против граждани на Руската федерация", обясни Маркин.

Той съобщи, че в рамките на разследването ще бъдат изготвени официални запитвания за правна помощ до компетентните органи на България.

Трупът на 5-годишния Никита Леонтиев  беше намерен в куфар край софийското село Пасарел на 20 март, а тялото на майка му Анна Леонтиева бе открито разчленено край Приморско  на 2 март.

Вчера МВР разпространи снимките на жена и момченце, за които търси информация по разследването на тежко криминално престъпление. Именно тези снимки е разпознала майката на Анна.

Цацаров потвърди за връзка между случаите

"Няма да бъдат дадени каквито и да е подробности, докато не достигнем до конкретна версия, която да мога да потвърдя", коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента.

На въпрос дали има връзка между жената от Приморско и детето, той каза, че са налице такива данни.

„Не мога да кажа повече, защото интересите на разследването не позволяват това да бъде казано. Нека дадем възможност както на колегите от прокуратурата, така и на колегите от Криминална полиция да свършат работа”, подчерта той.

"Ако се налага да се предприемат действия, те ще бъдат предприети по линията на международната правна помощ”, обясни главният прокурор на въпрос дали представители на руската прокуратура ще участват в разследването.

Попитан дали снимките от МВР на дете и жена имат нещо общо със случая, той поясни, че това, което е разпространено от МВР, е съгласувано с разследващия екип.

Коя е Анна Леонтиева

35-годишната майка на малкия Никита е родена в третия по големина град в Пермска област - Соликамск, съобщава руската информационна агенция URA.Ru
Тя завършва право в Перм, омъжва се за свой състудент и започва работа в администрацията на местното правителство.

След 3-годишен брак Анна Леонтиева се развежда и се омъжва за бащата на Никита, който е много по-възрастен от нея.

Семейството е разполагало с много средства и е закупило недвижими имоти в България и Северен Кипър, а Анна карала червен мерцедес роудстър. 
Скоро обаче последвал нов развод. Майката на Никита подала молба в съда за издръжка за детето. С друго дело пък получила част от семейното имущество и напуснала Русия с момченцето си.

Според руската агенция две години за майката и сина няма никаква информация.

У нас полицията издирва мъж от кавказки произход за двойното убийство на майка и син, пише "24 часа". Официално не е съобщено името му. Предполага се, че той е напуснал страната и е заминал за Кипър.

В същото време близки до разследването в България обясниха пред БНР, че първата ДНК експертиза е доказала само родствена връзка между жената, открита край Приморско, и детето в куфара. Заради това са назначени още експертизи, резултатите от които се чакат до няколко дни.

Източниците на националното радио обясниха, че все още е рано да се говори за конкретен извършител, тъй като историята с двойното убийство все повече се заплита.

Бащата на 5-годишния Никита пък няма да бъде разпитван в близките дни в полицията. Той е руски гражданин и няма данни да е влизал в България.