Не по-малко от 250 джихадисти са убити и са унищожени поне 40 автомобила, са казали анонимни американски служители, цитирани от агенцията. Ако числата се потвърдят, бомбардировката е от най-смъртоносните, които терористичната групировка е понсасяла някога.

Източниците на Ройтерс, са направили уговорката, че първоначалните оценки могат да се променят.

Ударите са били южно от града, окончателно освободен миналата седмица. Те са поредната военна загуба на „Ислямска държава” в нейния „халифат” на заграбени земи в Сирия и Ирак, отбелязва агенцията.

Ударите са смазали колона отстъпващи след боевете за Фалуджа джихадисти, съобщи иракското министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си.

Но според министерството иракски самолети са бомбардирали конвоя близо до границата със Сирия. То разпространи и снимки, показващи не по-малко от 20 опожарени джипове и камиони.

Въпреки териториалните си загуби групировката запазва възможностите да нанася удари в чужбина, пише Ройтерс, посочвайки като пример атентата на истанбулското международно летище „Ататюрк”.

В този дух е и коментарът на българския арабист проф. Владимир Чуков. Загубите на „Ислямска държава“ в Сирия са най-вероятната причина за атаката в Истанбул, каза той тази сутрин по радио „Фокус“.

Според него атентатът безспорно е послание към целия свят и е насочено към чуждите граждани в Турция. Проф. Чуков допълни, че неслучайно е избрано голямо международно летище за атаката и това е именно почеркът на „Ислямска държава“.

„Когато ИДИЛ беше изтласкана от град Рамади, тя изпрати 40 камикадзета в Багдад и окървави иракската столица – припомни експертът. - Буквално преди 10-15 дни те направиха атентати срещу полицейски участък в Аман, както и по време на тренировка на йорданските въоръжени сили“.

Според проф. Чуков за терористичните нападения трябва да има конкретен повод, трябва да има нещо, което е направила дадена страна и респективно е объркала плановете на „Ислямска държава“. Той каза също, че държавите от Западните Балкани са източник на човешка сила за редиците на групировката.