Този и още два въпроса зададе на държавния глава Румен Радев съпругата на ексбанкера Цветан Василев - Антоанета във връзка с повдигнато обвинение срещу дъщерята на Василеви - Радосвета.

В отворено писмо от 15 август Василева се обръща към президента "като една българска майка, чиято дъщеря - Радосвета Василева, днес бе брутално въвлечена в калта от низост и безскрупулност, с цел отново да бъде унижен и заплашен баща ѝ Цветан Василев".

Василева твърди в писмото, че дъщеря й е "несправедливо обвинена, с процесуални нарушения и безпардонно погазване на фундаменталните ѝ човешки права".

Дъщеря ми е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ в България. Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход, пише Василева.

Това "зашеметяващото обвинение" ще се изучава от специалистите по човешки права в цял свят, казва тя.

Василева отбелязва, че призовката е подпъхната под вратата на семейния  апартамент в София "буквално дни след новината, че Цветан Василев търси закрила по закона „Магнитски“, която разтърси България! Колко „неотмъстително“ и лично!"

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е в отпуска и не отговаря на телефона си, а от пресцентъра на Върховна касационна прокуратурата заявиха за Дир.бг, че нямат информация. По-късно прокуратурата съобщи за обвинението.

След като въпросната призовка е намерена, адвокат се е свързал с прокуратурата, за да обясни обстоятелствата. За съжаление, на база на „неявяването“ на дъщеря ми (това трябвало да стане на 7 август, а дъщерята не живее в България), българската прокуратура издава заповед за задържане под стража за 72 часа.

"За да е ясна абсурдността на ситуацията - обяснява съпругата на Василев - според българската прокуратура през 2013 г. дъщеря ми е трябвало да знае, че баща ѝ, който е един от най-големите данъкоплатци в България, най-влиятелният човек в България според Форбс, носител на серия награди, един от най-големите дарители, член на борда на Атлантическия съвет на САЩ, се е занимавал с „престъпна“ дейност!"

В писмото Василева пита "кога прокуратурата доказа престъпния произход на средствата на Цветан Василев? Той няма присъда, а презумпцията за невинност е изконно човешко право".

Василева възприема за много "съмнително и „случайното“ съвпадение", че обвиненията срещу нея и срещу дъщеря й са повдигнати от един и същи следовател. "Още по-шокиращо е, че един и същ прокурор е издал заповедите ни за арест. Очевидно става въпрос за „случайно“ разпределение на поръчките на мафията!"

Самата Антоанета Василева бе обвинена от, по думите й, българската прокуратура и определени български таблоиди във връзка с инкриминиране на покупка на семеен имот в чужбина.

Писмото описва биографията на Радосвета Василева, благодарение на която тя е уважаван учен в чужбина.

Антоанета Василева задава три въпроса към президента:

1. Смятате ли, че е нормално Главният прокурор да използва властта си за лична вендета срещу тези, които го изобличават в корупция, чрез децата им?

2. Как се чувствате като Президент на държава, управлявана от мафията, и какво ще направите, за да защитите невинните хора от мафията?

3. Какви стъпки бихте предприели, за да изчистите държавата от корупционните практики и мафиотските обвързаности, които карат младите хора да напускат страната завинаги?

Писмото завършва с апел към президента да използва историческия шанс да промени България, след като два милиона български избиратели са му повярвали.