Някои от въпросите в референдума се отнасят точно за нашите сънародници в чужбина и съм сигурен, че те ще гласуват в референдума много активно, каза Слави Трифонов след като подаде документите, цитиран от БТА.

Заедно с президентските избори на 6 ноември ще бъде проведен и референдум, инициран от самият Трифонов и сценаристите на шоуто му. Въпросите са:

- „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“,

- „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“

- „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Въпросът за електронното гласуване /отпаднал от запитването/ е от огромно значение, каза той. Този въпрос ще присъства обаче в следващ референдум или ще бъде решен по някакъв друг начин. Българите ще могат да изразяват свободно волята си, а не подчинени на една политическа класа, която се самовъзпроизвежда вече 25 години, каза Трифонов.

Според него с референдума даваме възможност на нашите съграждани да изразят волята си без да правят революции, без да събарят парламента и да има насилие, а по един коректен начин.

За праговете за валидност на референдума и това дали той е оптимист, че ще има нужната активност на референдума, Трифонов посочи, че най-малкото хората имат тази възможност.

„За първи път имат възможността те да управляват, а не да бъдат управлявани, манипулирани. Това, което правим ние - даваме им тази възможност на уважаемите наши съграждани да изразят волята си. Ако искат могат да го направят. Ето, един път, един начин, по който те могат да реализират своята воля”, каза той.

Представители на инициативния комитет ще бъдат в избирателните комисии за да напомнят на всеки един, който гласува за президент, че може да участва и в референдума, каза телевизионният водещ.

Запитан дали ще подкрепи някой от кандидатите за президент, който застава зад въпросите в референдума, Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепи нито една партия.

„Никого няма да подкрепям, подкрепям само суверена. А това, че партиите решават да си правят реклама по този начин, която и да е партия, който и да е кандидат-президент или какъвто и да е, това е просто жалко. Никого няма да подкрепям, подкрепям само това, с което съм се заел - да направим такъв референдум. Никого няма да подкрепям политически. Това не е и политически ход, т.е. не е с цел избори за президент. Това е с цел хората да гласуват на референдум”, посочи той.