Столтенберг изрази съболезнования на турския народ и правителство за неотдавнашните нападения в страната, причинили човешки жертви, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

"Тероризмът във всичките му форми никога не може да бъде оправдан", заяви генералният секретар на НАТО.

Днешното заседание е едва петото по рода си откакто преди 66 години бе основан политическия и военен съюз.

По искане на Турция Съветът на НАТО  разисква проблеми на сигурността след самоубийствения атентат миналата седмица в турския град Суруч, в който загинаха 32 души, и последвалите турски военни действия срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция не е искала военна помощ от НАТО за борба с терористичната организация "Ислямска държава", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на Съвета на НАТО на равнище посланици, свикано по молба на Анкара във връзка със засилването на терористичните заплахи в Турция.

"Турция не се е обръщала за военна помощ. Турция е силна страна от НАТО, която има втората по численост и ефективност армия в Алианса", подчерта Столтенберг. Той отбеляза също, че повечето водещи страни от НАТО "вече влизат в международната коалиция, водеща борба с "Ислямска държава".

Генералният секретар заяви, че НАТО ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Турция в борбата с тероризма и преди всичко с "Ислямска държава".

"Тероризмът е заплаха за сигурността на НАТО, заплаха за международната сигурност и стабилност. Алиансът много внимателно следи ситуацията на южната си граница, ние заедно напълно подкрепяме Турция в борбата с тероризма", каза той.

Столтенберг обаче посочи, че НАТО не участва в усилията на Турция за създаване на буферна зона на сирийската граница за борба с "Ислямска държава", като подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и САЩ.

Постоянните представители на 28-те страни членки на НАТО обещаха "силна солидарност" с Турция след серията терористични нападения в страната, предаде ДПА.

"Тероризмът представлява директна заплаха за сигурността на страните от НАТО и за международната стабилност и благоденствие," заявяват посланиците в изявление, огласено след разговори в Брюксел, състояли се по искане на членката на НАТО Турция.

Постоянните представители са обсъдили "заплахите срещу Турция" и и заявиха, че ще продължат да следят много внимателно развитието на събитията по югоизточната граница на НАТО.

"Тероризмът във всичките му форми и проявления никога не може да бъде толериран или оправдаван", се добавя в изявлението, в което се изтъква, че "сигурността на Алианса е неделима" и се изразява "силна солидарност" с Турция.