Турският президент заяви също, че нежеланието на трите страни да свалят сирийския президент Башар Асад засилва страданията на сирийците.

"Каква работа имат Русия и Иран (в Сирия)? Каква работа имат там войници на САЩ, облечени в униформи с емблеми на една терористична организация?", възкликна Ердоган, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Той имаше предвид публикувани тези дни снимки на американски войници в униформи с емблемата на кюрдските Сили за защита на народа, които Турция смята за терористична организация.

Турският президент говори за сирийския конфликт в речта си на митинга в Истанбул, посветен на 563-атата годишнина от превземането на Константинопол от османците.

В цяла Турция вчера бе чествана годишнината от превземането на Константинопол (Цариград, Истанбул) на 29 май 1453 г. от османския султан Мехмед Втори Завоевателя, предаде БТА. Програмата на тържествата включваше внушителна заря, възстановка в 3D на превземането на града, концерт на османски военен оркестър от 563 музиканти.

От идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г., турските власти, обвинявани в неоосманизъм, все по-често напомнят за имперското минало.

"Поздравявам всички наши сестрински столици - от Сараево до Баку", каза в речта си Ердоган, който води активна дипломация в страните от бившето имперско пространство.

"До 2023 г. ние ще направим от "наследницата на болника" отпреди 100 години една от десетте най-големи световни икономики", увери Ердоган, намеквайки, че през XIX век от европейските столици са наричали западащата Османска империя «болния човек».