Министърът на труда и социалните грижи Мехмед Мюезиноглу говори вчера пред избиратели в Ипсала и заяви:

"Призовавам българските власти да не се поддават на провокациите на крайните националисти, нека в името на демокрацията бъдат по-уважителни към правото на вот на гражданите от турски произход с български паспорти, за да могат те да упражнят правата си".

"Нашето желание - продължи Мюезиноглу - е България да не позволява такива действия като блокиране на границите, спиране на автобусите, действия, които нанасят вреда и на самата България."

Очакваме от българското ръководство да прояви демократично отношение като осигури и гарантира правото на всеки неин гражданин да гласува спокойно и без притеснения, каза още министърът.

Той конкретно посочи, че в началото на седмицата на блокиран ГКПП са били спрени 5 автобуса от Турция към България и изрази надежда, че това ще остане изолиран случай и ще бъдат взети мерки да не се повтори.

Предишния ден валията на Одрин Гюнай Йоздемир призова българските власти да не допускат действия на радикални националистически групи, които блокираха пътя край границата.