Технологичното училище "Електронни системи" /ТУЕС/ към Техническия университет в София е едно от най-добрите български училища и трябва да подпомогнем неговото развитие, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с Обществения съвет на ТУЕС и с Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Повод за срещата беше напрежението между МОН и Обществения съвет заради искането да се преназначи директорът на ТУЕС от ТУ-София към Регионалното управление на образованието. 

Родители и ИТ общност бранят училището ”Електронни системи” >>


За изминалите 30 години от съществуването на ТУЕС трудовите договори на директора и на преподавателите в училището се подписват от ректора на Техническия университет, но в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/ не е предвидена възможност училище да е към университет.

Ще сформираме работна група, МОН е започнало вече работа по промени в Закона за висшето образование /ЗВО/, като тези промени най-вероятно ще засегнат и модела на академично самоуправление. Ще обсъдим и въпроса за отговорността на ректорите за регламентиране на правоотношение на директори към ректори, но това ще е в контекста за отговорността на самите ректори, обясни министър Вълчев.

Той добави, че за казуса с ТУЕС промени ще са необходими в ЗВО и ЗПУО, като до 30 юни е срокът за изменение и допълнение на ЗВО.