Инцидентът е станал в петък - 24 юли сутринта на помпена станция в местността "Карабоаз" край град Гулянци, предаде Дарик радио.

Директорът на Инспекцията по труда в Плевен Борис Петков обясни, че една от помпите в станцията е била на ремонт и в петък сутрин е започнал нейният монтаж. Двама от работниците слезли в камерата с дълбочина 6 метра, в която трябвало да се монтира помпата.

"В нея обаче имало гниещи отпадъци - тиня и водорасли, които отделят блатен газ, който е задушлив и отровен", каза Петков.

При слизането в камерата, на единия от работниците му прилошало и излязъл, но вторият паднал и останал на дъното. Тогава началникът на хидротехническия район - 29-годишен мъж, се спуска в камерата, за да помогне на колегата си. Той обаче също се задушава и пада.

Веднага е пристигнал пожарен автомобил от Гулянци с кислородни апарати, но младият мъж вече бил починал, а другия работник - на 51 години е откаран в плевенската болница. Въпреки усилията на лекарите в събота мъжът умира.

Директорът на Инспекцията по труда съобщи, че в момента се извършва проверка по случая, която се прави съвместно с Районно управление „Социално осигуряване" - Плевен", като се проверява и документацията относно извършените оценки за риска и предприетите мерки за недопускане на злополуки.

Загиналите мъже са от Гулянци. Служители са на "Напоителни системи" - клон Плевен - Среден Дунав и са имали трудови договори.