Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), цитиран от "Фокус".

Той уточни, че в София протестът ще бъде пред Министерски съвет. Ще бъде проведено шествие от бул. „Александър Дондуков” до сградата на КЕВР и оттам по ул.„Г. Раковски” и бул. „Руски” до парламента.

Шествия ще се проведат и във всички областни центрове пред областните управи.

Протестът, който беше в предприятията, в сряда излиза на улиците, обясни Васил Велев.

Протестът на бизнеса отново ще бъде срещу запазването на добавката "задължение към обществото".

На 26 юни повече от 1000 големи компании спряха производство за около час в знак на протест срещу плановете за 13 до 20% увеличение на цената на тока.

Сега Велев припомни, че четирите работодателски организации имат категорична позиция, че няма да приемат увеличаване на цената на тока и няма да допуснат българската индустрия да бъде поставена в тежка ситуация, а кражбите, узаконеният грабеж в енергетиката да продължат.

„Към протеста на работодателите се присъединиха и синдикатите. Нашите общи искания са да не се увеличава цената на тока и да се разпише и приеме пътна карта за реформи в сектора – краткосрочни и средносрочни мерки, които да бъдат извършени в оставащите месеци до края на годината”, посочи Велев.

Той уточни, че тогава се очаква да се освободи пазарът на електрическата енергия, да се задейства електроенергийната борса и енергията да се продава на пазарни цени плюс добавка компенсация.

„Но не в тези грабителски размери, които са в момента от страна на американските централи, ВЕИ-тата, Топлофикациите и когенерациите”, каза още Васил Велев.

Бизнесът е недоволен от приетите промени в закона за енергетиката и действията на Обществения съвет. Според АИКБ тези мерки ще доведат до поскъпване на тока.

Всичко това ще доведе до недопустим скок в цената на електроенергията, която индустрията нито може, нито иска да понася, обяви по-рано пред БНР Васил Велев.
 
В края на миналия месец КЕВР реши да премести началото на ценовия период за електроенергията с месец - от 1 август. Целта бе да бъдат приети промените в Закона за енергетиката, които да не позволят покачването на цената на тока, особено за бизнеса. Там заради такса "обществена добавка" токът можеше да поскъпне с до 20%.

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?