Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев пред Нова телевизия.

Той допълни, че следващата седмица най-вероятно ще има готовност сигналите да бъдат внесени до главния прокурор. „Първият е свързан с това кой как и защо подписа договорите с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур-Глобал Марица Изток 3”.

Шефът на КРИБ обоснова намерението на организацията с увеличената обществена добавка, която оскъпи тока за бизнеса с около 13%.

Домусчиев попита нормално ли е заради тези договори и анексите да няма виновни, след като с тях се загробила цялата индустрия. "Искаме да има наказан”, коментира той.
 
На въпрос не е ли ясно кой е подписал договорите, той отговори, че за бизнеса е ясно, но настояват прокуратурата да се произнесе дали това е нормално.

„Всеки управник ще трябва да знае, че ще ходи в затвора за такива неща. Тази сметка ще продължаваме да я плащаме още 15 години. Предоговарянето е символично, продължаваме да плащаме всичките сметки. Виновни са не американците, а този, който е дал баницата”, допълни още Домусчиев.

По думите му, вторият сигнал е свързан с ВЕИ-тата. „Имаше проверки, но има ли наказани? Какво показват тези проверки? Няма и един доклад за това”, заяви Домусчиев.

Той отново припомни, как фотоволтаици са произвеждали ток нощно време. Даже и луна не е имало, ядоса се той. Оранжерии пък произвеждали ток от когенерация в най-големите жеги.

Шефът на КРИБ обвини директно депутати, които са лобирали за скъпия ток. Той посочи, че синът на Рамадан Аталай има бизнес с фотоволтаици, а бащата на съпартиеца му от ДПС Венцислав Каймаканов произвежда скъп ток от оборски тор, който щял да бъде новата "бомба" в цените на електричеството.

Домусчиев настоя за публичен регистър на производителите на скъпа енергия, така че да се види "Кой кой е" в този бизнес.

"Тогава ще лъснат имената и на сина на Аталай, на бащата на Каймаканов или на Прокопиев и секретарката му", каза Домусчиев.

Той подчерта, че следващият протест на работодателските организации ще е масов и този път ще е изцяло в София.
„За да видят всички тези, срещу които е насочен протестът, че няма да оставим така нещата. Както всички проблеми в енергетиката продължават да се радикализират, така и ние се радикализираме”, посочи председателя на КРИБ, като добави, че това не е привично за бизнеса и буржоазна революция няма да правят.

"Тя е направена доста отдавна", лаконичен бе той..

„Не виждам да се случва нещо ново по всички въпроси, които сме дискутирали и сме правили предложения през годините и по-активно това лято. Нищо не се е променило. Няма сериозни реформи, не се правят проверки, договорите уж се предоговориха, но продължаваме да плащаме по старите цени”, заяви той.

През март енергийното министерство успя да предоговори договорите с двете US централи, от което НЕК ще спестява около 100 млн. лв. на година. За целта обаче НЕК трябва да плати дългомвете към ТЕЦ, а те към мините. Към момента БЕХ търси заем за това разплащане, което трябва да стане през ноември.

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?