Агенцията се позовава на руския министър на извънредните ситуации Владимир Пучков.

В неделя някои части на полуострова бяха потопени в мрак след прекъсване на захранването, за което Крим обвини Украйна. Украинската компания "Крименерго" обясни на сайта си, че Украйна й е наредила да прекъсне важен електропровод заради възникнала спешна ситуация.

Над 1400 преносими електрически генератора вече са инсталирани на полуострова, уточни Пучков, който е на визита в столицата на Крим Симферопол. Москва ще изпрати още генератори, за да гарантира непрекъснатата работа на обществените учреждения в Крим въпреки неотдавнашните прекъсвания на електроснабдяването, посочи той.

Русия ще субсидира доставките на електроенергия от Украйна за Крим, съобщи представител на руското министерство на енергетиката, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако "Укренерго" ще предоставя електроенергия на Крим по европейски износни цени, Русия възнамерява да субсидира доставките, посочи представителят, като допълни, че цените няма да бъдат по-високи от цените в Русия.

Добивът на газ в Крим трябва да се увеличи 1,5-2 пъти, според предложението, подготвено от руския газов гигант "Газпром", предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изказване на руския премиер Дмитрий Медведев на заседание, посветено на развитието на Крим.

"Този въпрос трябва да бъде решен чрез международни преговори", каза Медведев, като намекна, че Русия може да действа заедно с Украйна по въпроса.

"Трябва да изберем най-добрия начин за снабдяване на полуострова", отбелязва руският премиер.

Крим получава около 80% от електричеството си, 85% от водата си и голямата част от газа от Украйна, уточни Медведев.

Той предложи също така кримските компании, които са под руска юрисдикция, да бъдат освободени от данъци за един преходен период. Той съобщи, че руското правителство до края на годината ще задели 36 милиарда рубли за повишаването на пенсиите на жителите на Крим до равнището им в Русия.