"Може да цитираме редица стратегически инфраструктурни обекти, чиято реализация беше забавена с години заради безпредметни жалби и твърдо вярваме, че единствените, които биха имали полза от налагането на вето върху приетия Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда са няколко псевдо-природозащитни организации, които години наред препятстват инвестиционния процес и растежа на икономиката ни, превръщайки т.нар. екологичен рекет в своя основна дейност."

Това пише в становище на четирите основни работодателски организации (Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България), изпратено до медиите и адресирано до президента Румен Радев. Документът защитава приетите промени и апелира да не им бъде налагано вето.

Такива са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, намеренията за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин". Няколко партии и неправителствени организации поискаха държавният глава да наложи вето върху промените.

Приетите промени в Закона не ограничават правото на жалби, нито застрашават законосъобразното протичане на екологичните процедури, посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели в писмо до държавния глава с позиция по темата, разпространена от работодателската организация.

От Камарата изтъкват, че с приетия законопроект се облекчават процедурите по обжалване във връзка с осъществяването на инвестиционни проекти от голям обществен интерес, каквито са обектите с национално значение и стратегическа важност.

От организацията отбелязват, че има редица стратегически инфраструктурни обекти, чиято реализация е била забавена с години заради безпредметни според тях жалби и посочват, че полза от налагането на вето върху приетите промени биха имали "няколко псевдо-природозащитни организации", пречещи на инвестиционния процес в страната.

Блокирането на закона ще създаде сериозни пречки пред строително-инвестиционния процес, нестабилност в бранша и заетостта, която той осигурява, пише в обръщението на Камарата.

На 21 юли екоминистерството издаде заповед за забрана за всякакво строителство, земеделие и риболов в новообявената защитена зона "Комплекс Калиакра".

Това доведе до протести и напрежение сред на жителите от общините Каварна, Балчик и Шабла. Забраната бе временно блокирана с разпореждане на премиера Бойко Борисов в събота.

Срещата на премиера и екоминистъра с кметовете на трите общини, инициативния комитет "Да спасим Добруджа" и засегнатите браншови организации на собственици на земи по казуса "Калиакра" в неделя приключи без компромис и във вторник страните ще се срещнат отново - този път в София, за да потърсят работещо решение.