Срещата е в резултат на изпратено писмо, в което китайската компания заявява интерес за потенциално сътрудничество в ядрената енергетика, съобщиха вчера от Министерството на енергетиката.

Министър Петкова изложи виждането на българското правителство за изграждане на нова ядрена мощност у нас - при наличие на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия.

Генералната група за ядрена енергетика на Китай постави въпроса за бъдещето на проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева.

По думите на Петкова българската страна има готовност да води разговори с потенциален инвеститор, който би проявил интерес към реализацията на проекта.

Екипът на Министерството на енергетиката представи информация за параметрите на проекта "Белене", както и за вече изградената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи.

Най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика е държавна собственост. Основната й дейност е свързана с изграждане на ядрени електроцентрали, както и развитие на възобновяемите източници. Китайската корпорация изгражда и шест ядрени центъра за научна и развойна дейност.

В момента компанията експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 блока са в процес на изграждане. Към 2015-та година инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 гигавата.