Това обяви днес пред репортери в Киев говорителката на Украинската служба за сигурност Марина Остапенко, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Антитерористичната операция продължава и времетраенето й зависи от това колко дълго терористите ще останат в нашата страна", заяви Остапенко.

Снощи в Женева на четиристранна среща за Украйна във формат САЩ, ЕС, Русия и Украйна, продължила над 6 часа, бе приет документ за намаляване напрежението в страната. Той предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна.

Премиерът Арсений Яценюк призова всички блокирани от сепаратистите сгради да бъдат освободени и обеща, че ръководството на страната ще "изпълни условието за амнистия на тези участници в протестите, които напуснат административните здания и предадат оръжие", но не и на тези, които са "извършили тежки престъпления като убийство"..

Проруските активисти, окупирали областната администрация на Донецка област, обаче обявиха, че няма да освободят сградата, докато привържениците на новата власт в Киев не опразнят своя лагер на Майдана в столицата, предаде Ройтерс, като се позова на техен лидер.

Попитан за коментар на постигнатото в Женева споразумение, лидерът на проруските активисти Александър Захарченко подчерта, че трябва да се започне с Майдана.

"Сепаратистите са съгласни да опразнят окупираните сгради, както предвижда споразумението, но проевропейските власти в Киев "трябва първо да напуснат сградите, заемани от тях незаконно след държавния им преврат", заяви пред журналисти в Донецк Денис Пушилин, един от "министрите" на т. нар. Донецка република. Според Пушилин хората му подготвят референдум за разширена автономия на региона от Киев на 11 май, посочва Ройтерс.

Украинската агенция УНИАН пък съобщи, че сепаратисти в Донбас са взели най-малко четирима души за заложници през последните няколко дни, предаде "Фокус". Сред тях са журналист и депутат в градския съвет на град Горловка от партия „Баткившчина”.

Град Северск, Донецка област, е преминал под контрола на представители на Донецката народна република. На административните сгради и сградата на полицията са сменени знамената, сътрудниците на правоохранителните органи са заявили, че ще сътрудничат с новите власти, съобщава ИТАР-ТАСС.

Украинският кабинет е поръчал на министрите и ръководителите на други централни и местни органи на властта да организират и подсигурят, до 1 октомври, обсъждане за промяна на конституцията във връзка с децентрализацията на властта, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

АНКЕТА: Очаквате ли развръзка в Украйна след срещата в Женева?

КРЪСТОСАН ОГЪН: След срещата в Женева