Във Виена се състояха преговори между ОПЕК и производителки на черно злато, които не са част от организацията, но изразиха готовност да се присъединят към инициативата на картела за съкращаване на добива на енергоресурси.

Страните извън ОПЕК, които подкрепиха и се съгласиха да го направят, са Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Екваториална Гвинея, Казахстан, Малайзия, Мексико, Оман, Русия, Судан и Южен Судан.

Боливия е единствената страна производителка на петрол измежду нечленуващите в ОПЕК, която се отказа да намали добива си.

"Щастлив съм да обявя, че е постигнато историческо споразумение", заяви президентът на ОПЕК, катарският министър на енергетиката Мохамед Салех ал Сада след продължили близо шест часа преговори, предадоха Франс прес и БТА.

Русия, която е сред тези страни, вече обяви, че ще съкрати добива си с 300 хиляди барела на ден. 

На 30 ноември за първи път от осем години ОПЕК реши да свие добива си - до 32,5 милиона барела дневно от 1 януари 2017 година. Целта е да бъде балансиран пазарът и така да бъдат подкрепени цените на суровината, които значително се понижиха.

Страните членки на ОПЕК потвърдиха намерението си да съкратят добива си на петрол с 1,2 милион барела на ден, което заедно с нечленуващите в ОПЕК страни производителки на петрол прави общо между 1,7 и 1,8 милион барела на ден, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

Представители на страните производителки на петрол извън ОПЕК в комитета по контрол на добива на петрол ще са Русия и Оман, съобщи иракският министър на петрола Джабар ал Лаиби.

По-рано бе съобщено, че ОПЕК учредява на високо ниво комитет по контрола на добива на петрол, чиято задача ще е да дава препоръки по прилагането на новите равнища на добив за страните от ОПЕК.

Комитетът също така ще изготви основата за консултации на високо равнище между страните от ОПЕК и страните производителки на петрол извън ОПЕК.