Петте български медицински сестри, които прекара 8 години в либийския затвор по обвинения за заразяване на либийка деца със СПИН, приветстваха съобщенията, че заразяването е извършено от либийските спецслужби и може да поискат обезщетение за страданията и преживяното, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Вижте снимки >>>

Френският разследващ сайт Mediapart публикува вчера документи, от които стана ясно, че либийските деца са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване и командири на силови структури.

Доказателството бе открито в дневника на Шукри Ганем, който бе премиер при Кадафи от 2003 до 2006 година. Дневникът, попаднал в крайна сметка в ръцете на френски магистрати, показва, че заразяването е било акт на враждебност към град Бенгази, либийският бастион на съпротивата срещу диктатора Кадафи.

"Тази новина ми даде крила", заяви пред Франс прес Валя Червеняшка, една от сестрите. Тя припомни и ролята на Сесилия Атиа за освобождаването им. Тя бе предишната съпруга на тогавашния президент Никола Саркози.

Другите сестри казаха, че могат да потърсят компенсации за преживяното.

"Немислимо е, това е като филм на ужасите. Виждахме чудовище, заради което прекарахме 8 и половина години в затвора", сподели Валентина Сиропуло.

"Вината на либийските официални представители е доказана. Либийската държава има активи в чужбина и ние може да бъдем обезщетени", твърди Кристина Вълчева.