Сотир Цацаров внесе искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане на Николай-Емил Шопов като обвиняем за управление на превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Николай-Емил Шопов е кандидат за депутат в изборите за народни представители на 26 март тази година.

Искането на главния прокурор се основава на доказателства, събрани в хода на разследване, наблюдавано от Софийска градска прокуратура.

В четвъртък около 15.40 ч. на бул. "Черни връх“ в София е възникнало пътно произшествие между автомобил "Рено-Клио“ и мотоциклет "Хонда“, при което мотоциклетът се е ударил в лекия автомобил.

Мотоциклетът не е бил регистриран по надлежния ред, не са били издадени и поставени регистрационни табели и е бил управляван от Николай-Емил Шопов. На пристигналите на място полицейски служители Шопов е представил свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от САЩ.

Николай-Емил Шопов е бил отведен в полицията, където е бил задържан за срок до 24 часа. При проверка в страницата на ЦИК станало ясно, че Шопов е кандидат за народен представител и незабавно бил освободен.

Съгласно Наказателния кодекс наказанието за управление на превозно средство, което не е регистрирано по съответния ред, е лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.