Така той коментира тази сутрин пред bTV решението на КС три от шестте въпроса в референдума, инициирани от „Шоуто на Слави”, да отпаднат - да бъде ли намален броят на депутатите, да има ли електронно гласуване и да се избират ли местните полицейски началници чрез мажоритарна система.

По думите му, най-висшият съд в България се казва българският народ, той стои в Конституцията най-отгоре. Според Трифонов въпросите в инициирания референдум ще променят политическото статукво. Има конкретни шест въпроса, които са поискани от 700 хил. български граждани.

"Решението на КС е непочтено, неморално, унизително и долно. Ако някой си мисли, че това е финалът или края, значи нещо се е объркал. Аз не излизам от мое собствено име да правя някои неща. Аз съм човек, който води телевизионно шоу в една част от живота ми - тя е професионална. В личен план аз съм гражданин. Като гражданин на тази държава имам моите права по начина, по който ми ги дава Конституцията. Понеже ги имам, ще ги използвам”, заяви още Трифонов.  

На въпрос би ли влязъл в политиката, той отговори:

"Мисля, че КС и разни други субекти доста сериозно ме тикат към нещо, което аз се двоумя, но те са се засилили. И аз, аха да си разказвам вицове, те ми казват: „Недей“. Обикновено, когато човек си го проси, си го получава".

По думите му тази забрана ще амбицира огромната част от българския народ и той ще излезе и ще гласува.

"А и аз ще направя един концерт на Орлов мост една седмица преди това и ще го задръстя с хора", закани се още водещият.

Преди решението на КС той излезе с обръщение към съдиите, в което заяви, че ще бъдат арбитър в едно дело, в което едната страна е по-голямата част от българските граждани, а от другата – политическата класа, която се опитва да запази статуквото и привилегиите си. Затова той се надявал, че няма да се изправят срещу народ в защита на политическата олигархия, от която страдат и те в качеството си на граждани.

Снощи, след решението на съда, в шоуто той попита:

"И какво следва?"


А сценаристите му отговориха:

"Следва война!"


Междувременно д-р Атанас Славов, преподавател в СУ "Св.Климент Охридски" и един от учредителите на Института за пряка демокрация, коментира пред БНР, че решението на КС е изненадващо.

"Очаквах решението да бъде само по въпроса за броя на народните представители. Аргументите по този въпрос могат да бъдат споделени, но съм изненадан от решението по другите два въпроса и трудно приемам аргументите за него. МВР не е конституционен орган, а е създадено със закон. По този въпрос КС е дописал конституцията", каза той.

По думите му не е тайна, че МВР не е от най-ефективните структури в държавата и когато имаме принцип на народния суверенитет, няма "китайска стена" между различните институции и органи. Според Славов добра практика е назначаването на началниците, отговарящи за обществения ред, да става с участието на гражданите. И в момента имаме общинска полиция, която е на двойно подчинение, подчерта той и допълни, че тези хибридни модели опровергават аргумента, че само централизирана структура като МВР е вариант за този орган.