Това явление ще е все по-често през следващите няколко години.

Първоначално ще има по няколко дни без слънчеви петна, след това по няколко седмици, накрая - няколко месеца, когато цикълът достигне най-ниската си точка. Следващата фаза на слънчев минимум се очаква да е през 2019 г. или 2020 г., каза новозеландският метеоролог и астроном Пол Дориан.

Естественият цикъл на слънцето продължава 11 години. Той се характеризира с увеличаване или намаляване на слънчевите петна. Когато петната са най-много е слънчевият максимум, а когато са най-малко - слънчевият минимум.

Петната се причиняват от взаимодействието между плазмата и магнитното поле на звездата ни. Те са източник на изригвания и изхвърляния на маса, които изпращат заредени частици към Земята. През слънчевия максимум изригванията са ежедневни.

През слънчевият минимум слънчевият вятър отслабва, както и магнитното поле на звездата. Така космическите лъчи достигат по-лесно до Земята. Те са по-опасни за астронавтите, посочва БТА.

Когато слънчевите петна са малко, екстремната ултравиолетова радиация EUV намалява и горните слоеве на земната атмосфера се охлаждат и свиват.