Обвиненията бяха отправени по време на пледоария на прокурора Антонио Санджермано. Пледоарията му ще продължи до петък, когато той ще обяви каква присъда ще поиска да бъде наложена на Берлускони. От 11 март пледоарии ще произнасят адвокатите на бившия италиански премиер. Присъдата ще бъде обявена на 18 март.

В края на миналата година бившият италиански премиер получи присъда по дело за данъчна измама. Тогава Берлускони бе обвинен в изкуствено надуване на цените на правата за разпространение на филми, купени от принадлежащи му фиктивни компании, по време на тяхното препродаване на неговата медийна империя "Медиасет".

В съда днес Санджермано посочи, че мароканката Руби, дала името на скандала Рубигейт, е била само част от сложна мрежа за проститутки. По-рано днес прокурорка, призована като свидетел на процеса Рубигейт, в който Силвио Берлускони е обвинен в злоупотреба с власт и платен секс с непълнолетна, даде показания, които разклатиха тезата на защитата на бившия премиер, предаде Франс прес.

Обвинението по делото, което започна през 2011 г., твърди, че през 2010 г. Берлускони е платил за дузина сексуални контакта с мароканката Карима ел Махруг, известна като Руби, която по онова време е била на 17 години.

Берлускони може да получи три години затвор за платен секс с непълнолетна и 12 години за злоупотреба с власт, понеже е оказал натиск над полицията в Милано да освободи момичето, задържано за дребна кражба през пролетта на 2010 г.

Берлускони реагира на днешното съдебно заседание с изявление, характерно с обичайното му чувство за хумор. "Що се отнася до мен, аз съм имал късмета и може би заслугата да не бъда принуждаван да плащам на някоя госпожица или на някоя дама, за да имам интимни отношения с нея", заяви Берлускони. В края на миналата година медиите в Италия съобщиха, че 76-годишният Силвио Берлускони се е сгодил за приятелката си Франческа, която е по-млада от него с 48 години.

В началото на тази година бившият италиански премиер постигна бляскаво зъвръщане в политиката. След изборите, които се проведоха в Италия на 24 и 25 февруари, в Сената десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони има силна позиция.