Срещата беше поискана от американска страна и продължи 40 минути. На нея двамата дипломати са обсъдили конкретни стъпки по реализирането на практика на договореността за координиране на военните действия в Сирия, поясни говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя каза, че на срещата Лавров и Кери са подчертали необходимостта от взаимодействие по линия на военните за реализацията на всичко, което е било договорено по време на заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия, състояло се в четвъртък вечерта.

Тогава групата постигна съгласие за прекратяване на военните действия в конфликта и за разширяване на хуманитарните доставки, припомня ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство каза, че на срещата на Лавров с Кери е бил обсъждан само сирийският въпрос.

Сирийската армия започва нова офанзива

Сирийската армия възнамерява да започне офанзива в контролираната от "Ислямска държава" провинция Ракка, след като успя да завземе позиции на границата на джихадистката твърдина, съобщи сирийски военен източник, цитиран от Ройтерс.

Източникът казал, че армията е отвоювала няколко позиции от ИД на границата между провинциите Хама и Ракка през последните два дни.

"Това е показател за посоката на предстоящите операции. Може да се каже, че фронтът Ракка е открит в посока към района Табка", добавил източникът. В Табка е разположена въздушна база, завзета от ИД през 2014 г.