Новината съобщиха първо сръбски медии, според които Василев се предал на полицията в 11 ч. (12 часа българско време) в полицейското управление в Белград.

"Избрах най-лесното решение", казал мажоритарният собственик на КТБ на влизане в управлението. Думите му са предадени от Министерство на вътрешните работи на Сърбия чрез местната агенция БЕТА, пише БГНЕС.

Новината бе потвърдена по-късно от адвоката на Василев Константин Симеонов пред Нова телевизия.

"Моят клиент се е явил със сръбски адвокат в полицията в Сърбия. В момента е в подготовка за съдебно разглеждане на мярката му за неотклонение по европейската конвенция за екстрадиция. Той не се е криел никога от властите. В момента, в който някой официално заяви, че ще го търсят в Сърбия, се взе решение", обясни той.

Искането е получено от Сърбия на 15 септември, уточнява електронното издание на сръбския вестник "Блиц".

Българското МВР е изпратило запитване до сръбската полиция, съобщиха за БНР източници от МВР. От прокуратурата в България заявиха, че не могат да потвърдят официално, тъй като не е пристигнало такова уведомление от сръбските власти.

Агенция Ройтерс също съобщи, че Василев се е предал, като се позова на високопоставен източник от сръбското министерство на вътрешните работи, пожелал анонимност.

От МВР съобщиха пред БНР, че до момента са искали на няколко пъти през Интерпол от сръбските власти Василев да бъде арестуван. Отговор засега не е получен.
Миналата седмица сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че няма информация банкерът да се укрива в страната.

Минимум 18 и 40 дни са нужни за екстрадирането на Цветан Василев у нас, каза пред журналисти наблюдаващият прокурор по разследването в КТБ Иван Гешев, предаде БТА.

По думите му първо трябва да се изчака официалното съобщение до нашите власти от сръбските, и след това да бъде даден срок на прокуратурата да представи документи по делото за екстрадирането на Василев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви междувременно, че са търсили контакти с властите в Сърбия.

"Българската прокуратура не може да изпрати ловци на глави в нито една точка на света. Ние не бихме могли да активизираме по никакъв начин суверенна държава като Сърбия", коментира той.

Противно на адвокати по мегаразследването "КТБ", според които до намирането на Василев делото за източването на банката трябва да бъде спряно, той коментира, че няма проблем процесът да продължи и в отсъствието на банкера.

"Може да бъде осъден задочно или оправдан задочно", каза Борислав Сарафов.

На 12 септември Софийски градски съд отказа да уважи жалбата на Василев срещу задържането му.

Междувременно Софийски градски съд остави без уважение искането на Прокуратурата за отстраняването от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Той е обвинен, че като ръководител на управление "Банков надзор" не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на КТБ и нейното оздравяване.