Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат. Резолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха.
Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 против и 85 въздържали се, предаде БТА.

Именно групата на социалистите и демократите реши да гласува "въздържал се".

Европейският парламент призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.

Отправен е също така призив за предприемане на мерки срещу руски дружества, техните дъщерни представителства, особено в енергийния сектор, както и срещу руски инвестиции и имущество в ЕС.

Съветът на ЕС е призован да бъде в готовност за пристъпване към третия етап от санкциите срещу Русия (икономическо равнище), които да бъдат приложени незабавно. Резолюцията призовава за икономически, търговски и финансови санкции срещу Крим.

EП подчертава спешната необходимост от силна обща политика за енергийна сигурност за намаляването на зависимостта на ЕС от руски нефт и газ, включително с разнообразяването на енергийните доставки, за пълно прилагане на третия енергиен пакет и за възможност за временно да бъде спрян вносът на газ, когато е необходимо.

В мотивите се отчитат действията на руската страна в Крим, Източна Украйна, Грузия, Абхазия и Южна Осетия в нарушение на основните норми и принципи на международното право, както и повишаването на цената за доставките на газ за украинските клиенти.

Посочва се, че референдумът за Крим се е състоял под контрола на руските войски. Допълва се, че проруските отцепници, щурмували сгради на местната администрация в Харков, Луганск и Донецк, в повечето случаи са били ръководени от руски специални части.

Български министър: Ще се борим проектът "Южен поток да се осъществи

Русия е стратегически партньор на България и ще се борим този проект да се осъществи, каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

"Да, ние ще спазим решенията на ЕП, но ще се борим да има финансов механизъм за държавите, които ще пострадат от това решение", каза Стойнев.

Ако Европейската народна партия спечели изборите в ЕС, "Южен поток" може да бъде спрян и ние да загубим хиляди работни места, многомилионни инвестиции и сигурност на доставките на природен газ за нашата икономика, каза министърът.

АНКЕТА: Подкрепяте ли призива на ЕП за "Южен поток"?