Тялото на Манчев, който се е самопрострелял, било открито в дома му в кв. "Овча купел", съобщи БТА.

Манчев се е прострелял с пистолет, който е законно притежаван.

Информацията е била подадена в столичната полиция от съпругата му около 17.30 часа.

Неофициално от полицията изключиха версията за насилствена смърт.
Според неофициални данни прокурорът е бил в отпуск по болест през последната година. Неотдавна претърпял тежка онкологична операция.

Новината за минути обходи магистратските среди. Колеги на Манчев не криеха, че вестта ги е шокирала. Някои споделиха, че от седмици не били виждали Манчев в Съдебната палата.

Екипи на СДВР отцепиха блока, за да направят оглед и проверят всички версии.
Окончателното становище за причината за смъртта ще стане ясно след аутопсията.

Кой е Христо Манчев?

Христо Манчев е с дългогодишен юридически стаж. Бил е следовател в Пловдивската военно-окръжна прокуратура, както и зам.-председател на наказателната колегия на Старозагорския окръжен съд.

По-късно той бе заместник на тогавашния главен прокурор Никола Филчев от 1999 до 2006 г. Отговаряше за дела с обществено значение, сред които и разследването "Бръмбаргейт" за откритите през 2000 г. в жилището на Филчев недействащи подслушвателни устройства.

Манчев бе и член на Висшия съдебен съвет от 2003 до 2007 г.

След като през 2007 година Борис Велчев стана главен прокурор, по закон заместниците имаха мандат и когато  този на Манчев изтече през 2009 г., той бе принуден да напусне високия си пост. Продължи да работи като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура.

През същата година срещу него започна проверка заради подозрение, че е взел подкуп от 1 милион лева, за да прекрати дело срещу бизнесмена Мирчо Петков. Разследването, разпоредено от Велчев, завърши без резултат.

През 2007 медии съобщиха, че Манчев строи хотел на Черноморието. Той обясни, че става дума не за собствен хотел, а за строеж с кредити на вилно селище за продажба на апартаменти, в което участие има съпругата му.