Той, бившата му съпруга Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и балдъзата му Десислава Дешлиева са обвинени за пране на 21 млн. лева.

Защитникът на Дешлиева - Стоян Николов, обаче е изпратил медицински документ във Върховния касационен съд, че между 21 и 27 септември трябва да бъде лекуван у дома. Той представи рецепта за лекарства, които трябва да пие през този период, съобщи "24 часа".

Самият Брендо, който през март получи присъда от 6 години затвор от Апелативния съд, но обжалва, не дойде в съдебната зала. Не се появиха и останалите подсъдими.

Делото беше насрочено за 22 ноември.

Не е ясно къде се намира Банев, но само преди дни от съда съобщиха, че забраната му да напуска страната не е отменена. Тази информация беше дадена на медиите, след като дни по-рано той беше осъден окончателно от Върховния съд на Италия на 20 години затвор по делото "Кокаинови крале". Присъдата обаче още не е влязла официално в сила и той не е задържан.

Междувременно Джузепе Джорджино, който преди години командваше спецзвеното на карабинерите в Торино, започнало разследването срещу Брендо за наркотрафик, а сега е в частния сектор, разкри подробности в интервю за вестника.

"Ясно е, че калабрийската ндрангета е доминираща в наркотрафика. И други организиции, като неаполитанската камора например, имат директни контакти с Колумбия. Що се отнася до Източна Европа, когато оперираше организацията на Банев, тя беше една от главните. Той беше достигнал до добри контакти с колумбийските групировки. По наши изчисления през 2006-2008 г. Банев е успял да внесе около 40 тона кокаин в Европа. Въпреки многото залавяния и запорирания на пратки трафикът му е донесъл огромни печалби. Смятаме, че той е спечелил поне 100 млн. евро от този трафик въпреки всички загуби.

На въпрос дали властите са успели да запорират поне част от тези огромни незаконни печалби, той отговори, че в Швейцария е била запорирана сума за около 10 млн. евро.

"Останалата част сигурно е била реинвестирана в други дейности. Тази част от разследването обаче ние не сме я задълбочили, защото не беше от нашата компетентност, а и не беше свързана с италианската територия. Ние спряхме до трафика. Видяхме, че Банев има контакти с Кипър, с Югоизточна Азия, с Дубай... Долавяше се, че развива и дейност по рециклиране на печалбите, но това беше нещо, по което не сме разследвали. Доволни сме, че резултатите от нашето разследване бяха потвърдени на три съдебни инстанции", каза още Джорджино.

Запитан дали обаче според него Банев ще влезе в затвора и ще изтърпи присъдата си, той отвърна:

"Ще я изтърпи, ако бъде намерен. Доколкото знам, той е неоткриваем. Ако утре бъде задържан в страната, в която се намира, чрез международните споразумения, той ще я изтърпи. Но ако не го намерят...".