Това заяви днес пред журналисти енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

еализирането на проекта протича според предвиденото в международните спогодби, затова не може да бъде спряно", добави министърът. Министерството на енергетиката в Москва продължава консултациите с представители на Европейската комисия", посочи Новак.

Вчера ЕП призова "Южен поток" да не бъде изграждан и да се потърсят други източници на газови доставки. Искат се санкции срещу руски фирми и техни дъщерни дружества. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат.

Един от участниците в проекта обаче – България – заплаши, че ще поиска от Брюксел компенсация, ако тръбопроводът не бъде построен, коментира обаче „РБК Дейли”, цитиран от "Фокус".

Министърът на енергетиката на България, която изцяло зависи от руския газ - Драгомир Стойнев, заяви, че неговата страна както и по-рано е заинтересована в реализирането на проекта, допълва изданието.  То изтъква думите на Стойнев, че правителството планира да започне строителството на българския участък от газопровода през тази година. Според министъра още през 2014 г. строителството му ще прибави 2% към БВП на страната.

Проектът за газопровод „Южен поток” не трябва да бъде блокирано по политически причини, заяви още Драгомир Стойнев, цитиран и от „Независимая газета”.