В статия за "Ню Йорк ривю ъв букс", цитирана от в. "Гардиън", Сорос отбелязва, че политиката на Владимир Путин, която той нарича смес от авторитаризъм и агресивен национализъм, представлява алтернативен модел на западните либерални демокрации, предаде БТА.
 
Той обръща внимание, че адмирации за руския президент изразяват лидерите на британската националистическа и ксенофобска партия ЮКИП Найджъл Фараж, на френския Национален фронт Марин льо Пен и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Европа се изправя пред предизвикателство от Русия за самото си съществуване. Нито европейските лидери, нито техните граждани напълно осъзнават това предизвикателство, нито пък знаят как най-добре да се справят с него", пише Сорос.
 
"Сега Русия предоставя алтернатива, която е фундаментално предизвикателство към ценностите и принципите, върху които Европейският съюз се гради от основаването му. Тази алтернатива се базира на сила, която намира израз в репресии вътре в страната и в агресия извън нея, в противовес на върховенството на закона", коментира Сорос.

Специално за "Гардиън" американският финансист от унгарски произход казва, че "е налице цялостно разочарование от ЕС в резултат на кризата на еврото, която е изопачила първоначалния стремеж към създаване на съюз на сходно мислещи демократични държави. Еврокризата бе "лекувана" неправилно и продължи твърде дълго и тя превърна доброволния съюз на равнопоставени (страни) в нещо съвсем различно".

Според Сорос, ЕС се е превърнал в зле функциониращ механизъм на отношения между страни кредиторки и длъжници, което е довело до всеобщо негодувание.

"Путин установи добри отношения с тези, които агитират срещу Европа. Провалът на Европа като експеримент за наднационално правителство ще превърне Русия в потенциална заплаха. ... Рухването на Украйна ще бъде огромна загуба за НАТО, за ЕС и за САЩ. Ако Русия успее да се наложи, тя ще получи много по-голямо влияние вътре в ЕС и ще стане потенциална заплаха за балтийските страни, в които живеят големи групи от етнически руснаци", подчертава Сорос.
 
Специален акцент от статията на Сорос се поставя от руската информационна агенция ТАСС върху мнението му, че въведените против Русия санкции нанасят щети и на европейската икономика и увеличават риска от появяването на рецесия и дефлация, предаде БГНЕС.
 
"Санкциите имат негативно въздействие не само върху Русия, но и върху икономиката на европейските страни, в това число и на Германия", предполага милиардерът.

"Международният валутен фонд трябва незабавно да предостави на Украйна не по-малко от 20 милиарда долара и да обещае да увеличи размера на подкрепата си в случай на нужда. Партньорите на Украйна трябва да предоставят допълнително финансиране в зависимост от реализацията на програмата на МВФ", пише още Сорос.