Лицата, попадащи в тази категория, няма да могат да попаднат на украинска територия независимо с какъв транспорт пътуват, съобщи РИА Новости, цитирана от Фокус.

Пред агенция Интерфакс от пресцентъра на украинската гранична служба заявили, че от днес съществено са ограничили пропускането в Украйна на възрастни руснаци.

Решението било прието във връзка с наличието на информация за възможни провокации и терористични актове.

Същевременно руската авиокомпания Аерофлот е предупредила пътниците си за наложени ограничения за влизането на територията на Украйна за някои граждани на Русия и граждани на Украйна с регистрация в Крим и Севастопол, се посочва на сайта на въздушния превозвач, цитиран от Ройтерс и БТА.

Позовавайки се на официално съобщение на украинските власти, Аерофлот посочва категориите граждани, на които може да бъде отказано да преминат границата с Украйна:
  • Граждани от мъжки пол на възраст от 16 до 60 години.
  • Граждани от мъжки пол и на Украйна на възраст от 16 до 60 години, които са регистрирани на територията на република Крим и град Севастопол.
  • Жени на възраст от 20 до 35 години, които са регистрирани на територията на Крим и град Севастопол, "ще бъдат пускани на територията на Украйна само след филтрационно-проверовъчни мероприятия".
Аерофлот препоръчва на пътниците от посочените категории временно да се въздържат от пътувания до Украйна, обещавайки да върне стойността на самолетните билети по линиите от Москва до Киев, Днепропетровск, Донецк, Харков и Одеса без санкции.

Русия иска обяснение за ограниченията

Украински граничари са върнали обратно в Русия 45 руски граждани, които искали да посети свои роднини в Украйна по повод Великден. Не били допуснати дори жени и деца, уточниха от руската гранична служба.

Москва "настоява за незабавно официално разяснение от украинска страна на стъпките, предприети от Държавната гранична служба на Украйна", заяви руското външно министерство във връзка с новите ограничения, въведени от украинските власти спрямо руските граждани, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"След получаването на съответната информация от Киев ще се разглеждат възможните ответни мерки", пише още в изявление на руското министерство на външните работи. То бе публикувано, малко след като Киев заяви, че ще наложи ограничения на влизането на руснаци на възраст от 16 до 60 години в Украйна.