Точно такъв план-масирана артилерийска подготовка и въздушни удари срещу отрядите на кюрдите в района-бе анонсиран преди няколко дни от Анкара. Даже бе уточнено, че са набелязани 150 цели, които трябва да бъдат поразени, преди сухопътните сили да навлязат в Сирия.

Така трето денонощие тече артилерийски обстрел, но влизането на турски войски досега не е започнало. Причината е в крайно негативното отношение на режима на Башар Асад към евентуална операция на Турция в северната част на страната. Вчера висш представител на правителството в Дамаск предупреди, че ако турски самолети и военни навлязат в Сирия, ще получат "твърд отпор".

На срещата на военния комитет на НАТО преди дни турският шеф на Генералния щаб се срещна със своя колега от САЩ, но явно не е успял да получи благословия за такава операция. Вместо това, Вашингтон предупреди Анкара " да се съсредоточи" върху борбата с "Ислямска държава" и да остави кюрдите на мира. Ердоган обаче е упорит и вчера в Москва пристигнаха шефът на Генералния щаб на Турция генерал Акар и шефът на разузнаването на Турция Хакан Фидан.

Тяхната мисия очевидно е с цел да получат съгласието на Русия за атаката срещу Африн. Проблемът е и в това ,че в този град има поделение на руската военна полиция и при едно нападение то може да попадне под огъня. Достоверна информация дали Москва е дала зелена светлина за акцията на Турция в Сирия, засега няма.

В следващите часове това ще стане ясно в зависимост от поведението на военната група, която е струпана на турско-сирийската граница. Руски военни експерти обаче са скептично настроени по този въпрос. Според тях не е в интерес на Москва да пусне турците в Африн.

Това само ще увеличи риска за руските военни бази в Хмейни и Тартус. А и насроченият за 29 януари диалог по Сирия, който трябва да се състои в Сочи, не дава възможност за военни действия по това време. Иначе ще се провали, а Русия едва ли планира това.