Русия обвини предвожданата от САЩ коалиция в Сирия, че с бомбардировките си е "заличила от лицето на света" град Ракка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според руското военно министерство Ракка е бил засипан с "бомбен килим" по подобие на разрушаването на германския град Дрезден от авиациите на САЩ и Великобритания през 1945 г.

Затова сега Западът бързал спешно да предостави финансова помощ на Ракка, "за да заличи нагледните свидетелства за своите престъпления".

Ракка се отцепи от Дамаск (видео) >>

В изявление в Москва говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков каза, че преди конфликта в Сирия в града са живеели около 200 000 души, а сега от тях са останали не повече от 45 000.

Макар че Русия приветства западните обещания за финансова помощ за възстановяването на Ракка, говорителят обърна внимание, че многобройни руски искания към Запада да предостави хуманитарна помощ на сирийски цивилни, пострадали от войната в други части на страната, са били отхвърляни в предишните години.

Оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция твърди, че се стреми да избягва цивилни жертви при бомбардировките си срещу "Ислямска държава" както в Сирия, така и в Ирак, и разследва всяко обвинение в тази връзка.

Тя неведнъж е отричала да има цивилни жертви при въздушните удари над Ракка, заявявайки, че целта й е "нула цивилни жертви", припомня Ройтерс.

По-рано беше съобщено, че присъединилите се към "Ислямска държава" чужденци са изправени пред почти сигурна смърт в Ракка.

Силите, сражаващи се с остатъците от "Ислямска държава" в Сирия, са получили негласна инструкция как да постъпват с хилядите чужденци джихадисти, присъединили се към екстремистката групировка, и тя е: убивайте ги на бойното поле.