Игор Нестеренко е бивш директор на "Тихоокеанско мостостроителна компания" (ТМК), която бе подизпълнител в строителството на "Восточний", предаде БНР.

Разследващите органи в Русия стигнаха до информация за корупция в особено големи размери. Оказа се, че немалка част от парите отделени от федералния бюджет на Русия за строителството на първия й космодрум след разпадането на Съветския съюз преди 25 години са били използвани неправомерно.

Най-смущаващото от тях е, че част тези средства са били използвани дори за финансирането на мол в град Хабаровск, намиращ се руския далечен изток, а чрез непрозрачни процедури за избор на доставката на специални строителни материали са били похарчени близо 700 млн. евро.

Чрез кухи фирми еднодневки са били източени още много сериозни средства.

Преди няколко дни ден руският президент Владимир Путин разкритикува официално високопоставени представители на властите заради това, че ракета носител с три спътника не беше изстреляна от първия път от новия космодрум "Восточний".

Путин разкритикува дори ръководителя на руското космическо управление "Роскосмос" Игор Комаров и вицепремиера Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промишления и космическия сектор.

Недоволен от неуспешния старт, президентът Владимир Путин се закани, че някои ръководни кадри могат да бъдат вкарани в затвора. Ако тяхната вина се докаже, те ще трябва да сменят своите топли легла у дома със затворнически нарове, каза той, коментирайки ареста на четирима души, свързани с проекта "Восточний".

Всичко започна обаче миналата година с протест на работещите на строителната площадка на космодрума, които оповестиха данни за редица корупционни схеми по време на изграждането на "Восточний".

На покривите на бараките, където живееха, те се обърнаха към руския президент, за да им бъдат изплатени заплатите.

Всъщност президентът Путин е чувствителен на тази тема, защото изграждането на новия руски космодрум беше именно негова идея, която той постави за реализиране още през 2007 г. По този начин той смята, че така ще се избегнат политически рискове при ползването на стария съветски космодрум "Байконур" намиращ се в Казахстан.

Ракетата-носител "Союз-2.1а" с три космически апарата беше изстреляна успешно на 28-и април от космодрума "Восточний", след като предния ден опитът се провали в присъствието на Владимир Путин.

Малко след изстрелването си ракетата изведе на орбита спътниците "Ломоносов", "Аист-2Д" и "СамСат-218" (SamSat-218).