„Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието и гражданската квота в МВР. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и „Атака” да ме разберат правилно”, заяви Бойко Борисов от парламентарната трибуна, цитиран от "Фокус".

Премиерът изненада журналисти и депутати с внезапната си поява по време на дебатите по промени в закона за горите и поиска думата, "за да не се спекулира с имена".

Той добави още, че на следващото заседание на кабинета ще иска оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, за които уточни, че работели почтено и лоялно, с добри оценки от чуждите партньори.
По-рано днес и Радан Кънев от РБ обясни, че те ще бъдат сменени.

Борисов се обърна към партньорите си, че е некоректно към ГЕРБ във важни гласувания той да няма подкрепата им и да се създава впечатления за подкрепа от ДПС.

Премиерът напомни, че ако не бил минал плоският данък (когато миналия ноември БСП предложи отпадането му - б.р.) - ГЕРБ нямало да остане в правителството, а партньорите им отдавна щели да са по родните си домове, "а ДПС да излиза като задкулисен играч, който ни държи".

Борисов се ядоса, че изведнъж се получавала някаква нова маневра, че пази Писанчев и Лазаров не заради стабилност, а защото е зависим.
По думите му говоренето за задкулисие и връзки с ДПС го изважда от равновесие.

"Знам, че нямам абсолютно никаква зависимост. Единствената ми цел е било тази част от НС да бъде спокойна, че няма пак да има ченгеджийски номера – лиани, червеи, маймуни и всичко останало. Излиза, че Писанчев, за когото директорът на ФБР даде отлична оценка, английските служби също, но излиза, че опитвайки се да правят това нещо за спокойствие в службите, аз съм зависимият човек в държавата, въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов, всеки, който ме знае, знае, че съм неуправляем", разпали се премиерът.

Той добави, че е принуден от начина, по който всичко се случило, визирайки внезапната оставка на вътрешния министър Веселин Вучков, да постъпи по този начин.

"Една година не само бях разследван - от фаянса, от плочките ми вкъщи, дърветата ми броиха, улуците ми разглобиха дали са от месинг и бронз или са ламаринени. Ако имаше нещо, въобще нямаше да ми простят, повярвайте ми. Такива могъщи служби да седнат с мен на една маса, камо ли да дават изявления и да ме канят от Берлин до Белия дом", каза още Борисов.

Накрая призова партньорите си, които са се подписали под споразумения, да бъдат в залата:

"За да не се налага тези колеги да проявяват политическа и държавна отговорност да ни подкрепят както вчера е станало - да се броите за един глас. Това е нестабилността на правителството, а не Писанчев и Лазаров".

Борисов отново показа, че е ядосан от оставката, която изместила в медиите срещите му с шефа на ФБР и президента на Азербайджан, и коментира, че тя е изключително некоректен акт към него и към правителството.

Той обясни, че "около 5 секунди" се бавил докато напише "да".

Анкета: Одобрявате ли предложението на Борисов Бъчварова да оглави МВР?