Епицентърът е бил на 19 км северно от град Фокшан, окръг Вранча. Градът се намира в югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова, на около 400 км североизточно от град София, на около 180 км от границата на България.

Трусът от 5,5 по скалата на Рихтер беше усетен малко след 21.15 ч. най-сериозно в Добричка и Варненска област. В морската столица трусът е продължил около 10 секунди.

Земетресението бе усетено още в Плевен, Шумен, Силистра, Севлиево, Несебър, Бургас, Ловеч, Тутракан, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Разград и на практика на територията на почти цялата страна.

Според англоезичното издание "Romania Insider" трусът е усетен и в Молдова. Сайтът уточнява, че това е най-силното земетресение за тази година в Румъния.

Някои от телефонните оператори в Румъния са изпитали технически проблеми и комуникациите са били прекъснати за кратко.

"Няма повод за паника. Земетресението е умерено силно. Усетено е предимно в североизточните райони на България - Силистра, Добрич, Русе, Варна, Провадия - и по-слабо в южните части на страната ни", обясни за „Събуди се" по Нова тв дежурният сеизмолог.

През нощта са регистрирани над 14 труса със слаби магнитуди до 3 по Рихтер.

Сеизмологът припомни отново как е правилно да се реагира при земетресение и посъветва да се действа без паника: "Хората, ако не могат да излязат до десетина секунди от началато на труса, по-добре е да останат вътре под каса на врата, под стабилна маса и да обезопасят къщите си от падащи предмети, защото основно пострадалите са от това", каза сеизмологът.