Според него трябва да се спазват европейските принципи в тази област. Той поиска от Светия Синод да представи писмено предложенията си към промените в закона за образованието.

Министър Танев бе приет днес от патриарх Неофит в Синодалната палата, предаде БНР.

Основна тема в разговорите между двамата са били подготвените промени в закона за образованието и за статута на средните духовни учебни заведения.

Ключов момент в законопроекта е дали часовете по религия ще бъдат задължителни или дали ще запазят досегашния си статут на свободно избираем предмет в учебната програма.

Министър Танев обаче е изказал позицията си против превръщането на часовете по религия за задължителни.

"В момента той е разтворен в няколко учебни предмета, които се изучават", каза Танев.

Отговарящият за образованието в Светия синод митрополит Гавриил обяви, че църквата няма да се откаже от своето искане часовете по религия да станат задължителни, но смята срещата с министър Тодор Танев за конструктивна.

"Трябва да кажа, че това не означава, че ние искаме всички деца задължително да изучават една религия. Ние искаме, както се прави в повечето страни на Европа, да се изберат един, два светски предмета, които също възпитават като етика и вече от тези предмети родителите са задължени да изберат един, който става за децата задължителен", заяви той.

В хода на разговорите е било посочено, че предметът религия в момента се изучава като свободноизбираем, но през последните години непрекъснато намаляват групите, които го избират и спада броят на учениците и учителите, които работят в областта на религиозното обучение и възпитание на децата.