Украинският Съвет за национална сигурност отрече информация на в. "Ню Йорк таймс", че украински завод е продавал ракетни двигатели на Северна Корея, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Украйна никога не е доставяла ракетни двигатели или друга ракетна технология на Северна Корея", се казва в изявление на секретаря на съвета Олександър Турчинов.

"Смятаме, че тази антиукраинска кампания е била задействана от руските тайни служби, за да прикрият тяхното участие в севернокорейската ракетна и ядрена програма", добави той.

"Ню Йорк таймс" съобщи, че украинската държавна фирма "Южмаш" е изпаднала "в затруднено финансово положение" след свалянето на украинския проруски президент преди три години, защото "руснаците са анулирали закупуване на технологии за модернизиране на ядрения си флот".

"Според експерти този завод е най-вероятният източник на двигателите, които през юли са били използвани за двата теста на междуконтинентални балистични ракети, които за пръв път показаха, че Северна Корея има нужния обхват да застраши американски градове", се казва още в статията на в. "Ню Йорк таймс".